Van Upigny tot Upignac

Een Zuidwest-Frans accent in de Haspengouw

Ontdek dit Waalse succesverhaal

“De kwaliteit van de Belgische foie gras van de familie Petit is alles behalve ‘petit’ vergeleken met de Franse!”


Miche Petit Eigenaaar

Een tikkeltje durf en enorm veel wilskracht

Toen Michel Petit in de jaren tachtig de grote vierkantshoeve in Upigny van zijn voorouders overnam (familie-eigendom sinds 1712), zat er geen groei meer in de klassieke landbouw. Hij kwam toevallig een Franse producent van foie gras tegen die een partner zocht om eenden te kweken. Zo lanceerde de familie Petit zich met succes in de eendenkweek, terwijl de Fransman kort daarna de boeken neerlegde. In 1985 besliste de familie Petit dan maar om zelf verse foie gras van eend op de markt te brengen. Zo kreeg de mooie boerderij in Upigny een nieuwe naam aangemeten met een Zuidwest-Frans accent: Upignac.



Een buitengewone foie gras ‘made in Wallonia’

De familie Petit was vastbesloten om zich toe te leggen op uitzonderlijke kwaliteitsproducten. Verschillende gezinsleden trokken daarom naar de Périgord, de wieg van de foie gras, om de knepen van het vak te leren bij kleinschalige producenten. Al snel onderscheidden de Upignac-producten zich op de Belgische markt, vooral omdat ze vers en vacuüm verpakt zijn. Voordien moest de Belgische consument zich tevreden stellen met Franse foie gras in blik. De lekkernijen worden op de boerderij zelf verkocht maar ook in een snel groeiend netwerk van Upignac-winkels. Om aan de groeiende vraag tegemoet te komen, bouwt Upignac in 1993 een ruim atelier in de buurt dat voldoet aan de strengste Europese normen. Sinds 1997 verwent Upignac fijnproevers ook via de supermarkt (Delhaize).


Nos engagements